Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Pappiskoulutusta vaaditaan pois yliopistosta: ”Yliluonnollisuus ei kuulu tieteeseen”

 

Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas ja kliinisen fysiologian emeritusprofessori Esko Länsimies vaativat Aamulehdessä luterilaisen kirkon pappiskoulutukselle omia seminaareja yliopistojen ulkopuolelle.
Myllykankaan ja Länsimiehen mukaan on myös ”pöyristyttävää”, että arkkipiispa Kari Mäkinen on esittänyt korkeakoulutasoisen imaamikoulutuksen järjestämistä Suomessa.

Professorien mielestä ”on käsittämätöntä, että tiedeyliopistot edistävät tieteen häpäisyä osallistumalla teologien ja pappien kouluttamiseen”.  

”Itä-Suomen yliopisto on ollut olemassa vajaat kaksi vuotta. Nyt siellä on meneillään jo toinen irtisanomisaalto. Se koskee muun muassa terveystieteitä, joista ylpeillään yliopiston ”keihäänkärkinä. Mutta irtisanomiset eivät koske teologian osastoa”, he purkavat Aamulehdessä.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Teologit ovat tiedeyliopistoissa jo tunkeutuneet tieteen vastaisella uskonnollisella retoriikallaan opetukseen eri aloilla. Väitöskirjojen esipuheissa kiitellään jopa jumalia. Tiede taantuu, jos opetuksessa ja tutkimuksessa veivataan teologisia järjettömyyksiä kuin tiibetiläistä rukousmyllyä.”

– Uskonnollisten yhteisöjen pitäisi itse kouluttaa pappinsa. Yhteiskunnan rahoja ei pitäisi panna tällaiseen koulutukseen. Se on omiaan edistämään taikauskoa,

– Pohja pettää teologiassa täydellisesti, koska se lähtee Raamatuin tarinoista, joita ei voida empiirisesti perustella, Myllykangas kommentoi.  

”Kummallisia näkemyksiä”

Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa haastateltu Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi pitää professorien mielipiteitä ”vähintäänkin kummallisina”.

– Teologiassa on paljon muutakin asiaa kuin satuja ja tarinoita. Myllykankaan ja Länsimiehen näkemyksestä puuttuu jo lähtökohtaisesti aika paljon historian ymmärrystä.

– Kun yhteiskuntamme kouluttaa työelämän eri alueille ihmisiä, miksi uskonto ja kirkot poikkeaisivat tästä – samalla tavalla koulutetaan virkamiehiä ja yrittäjiä, kulttuurialan ihmisiä, Kopperi huomauttaa.

– Me emme ole sitä mieltä, että teologia pitäisi ajaa ulos yliopistosta. Länsimiehen ja Myllykankaan argumentit ovat poskettomia ja asiantuntemattomia, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan varadekaani Ismo Dunderberg sanoo.

Hän muistuttaa, että Teologinen tiedekunta ei ole sitoutunut mihinkään uskontoon tai tunnustukseen.

– Toisaalta kirkolla on sen verran erityinen asema suomalaisessa yhteiskunnassa, että eikö olisi järkevää, että papeilla on korkeatasoinen akateeminen koulutus.

– On tässä tietenkin myös historiallisia syitä. Yliopisto on perinteisesti kouluttanut pappeja kirkon palvelukseen.

”Ei kuitenkaan mahdoton tie”

Ajantasan toimittajan kysyessä, tutkitaanko teologisessa tiedekunnassa ”tälläkään hetkellä” Jumalaa, Dunderbergin vastaus kuuluu ”no ei”.

– Meillä on tällä hetkellä Suomen Akatemian ja Helsingin yliopiston rahoittama mielen historian huippuyksikkö. Åbo Akademissa on toinen huippuyksikkö, jossa tutkitaan sitä, minkälaisia muotoja uskonnollisuus tänä päivänä saa. Meillä on myös professoreja, jotka tutkivat arkipäivän Islamia länsimaissa, Dunderberg esitteli.

Kari Kopperin mielestä pappiskoulutuksen siirtäminen kokonaan tai osittain yliopiston ulkopuolelle ei olisi nykyisessä tilanteessa hyvä ratkaisu.

– Ei se mahdoton tie olisi, hän kuitenkin myöntää.

– Papin persoonaa ja henkilökohtaista uskonelämää voitaisiin tukea vähän paremmin tässä mallissa.

– Toistaiseksi on pitäydytty siinä ajatuksessa että yliopisto antaa tietyt perustiedot ja taidot. Niiden avulla voi päästää henkilön harjoittelemaan käytännön työtä ilman pelkoa että hän tekisi hirveitä virheitä.

Lue lisää:

Professorien kritiikki Aamulehdessä

Ismo Dunderbergin ja Risto Saarisen vastine 

Tapio Puolimatkan vastine

 
Artikkelibanneri perussanoma